Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да изберем щеки за туризъм

Нуждаете се от помощ при избора на правилните туристически щеки и не знаете към кого да се обърнете? Нашата статия е тук, за да направи този сложен избор възможно най-лесен.


Съдържание

Туристически или с други думи трекинг щеки виждаме около нас все по-често. Движението с тях има голям ефект върху издръжливостта и физическата форма, с тях можете да разтегнете практически цялото тяло. Те могат да бъдат полезни както при голяма експедиция, така и при спорт в парка. На пазара обаче има толкова много такива, че е много трудно да се ориентирате. Тази статия ще ви помогне да се ориентирате и ще се опита да ви насочи, така че изборът ви да е гаранция за удовлетворение.

Важно е да знаем от какво точно се нуждаем, за да изберем най-добрите щеки за нашите специфични нужди. Подобно на повечето спортни и туристически артикули на пазара, щеките могат да бъдат тясно специализирани. Така че нека поговорим за тях.

 

 

Основни въпроси

Важно е първо да знаете:

 • за каква точно дейност ще използвате щеките? (по-трудни преходи, невзискателен терен)
 • как искам да използвам щеките? (поход или така нареченото скандинавско ходене)
 • Колко пари искам да инвестирам в щеките?
 • Една щека или повече?
 • Заключване на Fast Lock или сегментна винтова система?
 • окачване (т.нар. антишок)?

 

Знаете ли отговора на всички тези въпроси? Тогава можете да отидете на самия избор.

 

Видове щеки

Щеките са основно разделени на две категории:

 1. с амортисьори
 2. без амортисьори

 

1. С амортисьори

Щеките с пружини имат система антишок. Това е пружинна система, която се използва за абсорбиране на ударите. Тя се състои от вътрешна пружина с малка хлабина, която позволява няколко сантиметра пружиниране. Това поглъща ударите, които биха се предали на горните крайници при липса на противоударна система.

Предимства и недостатъци на щеките с амортисьори:

+

 • поема ударите
 • Антишоковият ефект може да се включва и изключва
 • Те могат да облекчат болката в краката, ако имате здравословни проблеми

-

 • леко намалена стабилност поради пружинирането на пръчката в контакт с повърхността

 

 

2. Без амортисьори

Подходящи са за невзискателни туристи. Могат да се купят по-евтино, могат да се използват като обичайна част от разходките в горите, дори и в по-мек терен. Ако очаквате само опора от щеките и разходките ви няма да са твърде дълги, можете да се справите с основни модели. При мек терен стабилността е приоритет и можете да я постигнете, като се подпрете на здрава щека. В този случай антишокът по-скоро ще ви лиши от стабилност.

Важно е обаче да знаете, че повечето щеки с амортисьори имат превключвател, така че можете да го включвате и изключвате.

Предимства и недостатъци на щеките с амортисьори:

+

 • в областта, за която са предназначени, те ще направят отлична услуга
 • по-достъпни

-

 • няма да можете да включите окачването, ако ходите дълго време по твърда повърхност

 

 

Избор според параметри

Нека преминем към основните параметри, т.е. изискванията за това какво трябва да могат да правят щеките и какво трябва да притежават. И в същото време да решите какво може изобщо да нямат и къде да направите компромис. Знайте, че всяка туристическа или спортна екипировка трябва да бъде точно "съобразена" с вашите изисквания, дори и най-скъпите туристически щеки може да не са подходящи. Така че трябва да помислим внимателно за какви дейности ще използваме щеките и кои системи и функции са важни за нас.

Следващите статии са:

 1. Fast Lock заключване или завинтване?
 2. Телескопични или сгъваеми щеки?
 3. От какъв материал трябва да бъдат изработени сегментите?
 4. Какъв дизайн на дръжката?
 5. Накрайници и чинийки - дизайн, материал?
 6. Каква да е цената?

 

 

Сравнение на продукта: Трекинг щеки Leki Micro Vario Carbon Lady AS

Много хора все още приемат трекинг щеките като „инструмент“ за възрастни хора. В днешния преглед Нела Яндекова, която тества щеките на Leki, ще се опита да разсее този мит.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

1. Fast Lock заключване или завинтване?

Най-често срещаната фиксация на сегмента се разделя на два вида: Fast Lock (лост с втулка) и Twist Lock с винтове. И двете системи могат да се разглеждат като лятна (винтова система) и зимна (система Fast Lock). Лостът може да се отключи лесно дори с ръкавици, а завинтването е трудна задача с ръкавици. Но има повече разлики.

Системата Fast Lock е малко по-тежка (при някои щеки е решаващ всеки грам, след време може да се забележи), но до момента е най-широко използваната и най-лесната. Регулирането на щеките е много лесно, само чрез разхлабване на скобата сегментът на щеката става лесно подвижен. Винтовите са по-леки (не е необходима допълнителна система), но е по-бавно. По правило завинтването се използва на по-евтините щеки, но в същото време се използва и от определен процент ултралеки щеки по причината, която вече споменах по-горе.

За пазарна ориентация добавям т.нар Z-система, която представлява сегменти, опънати с тънък кабел. Щеката може да се регулира чрез затягане и разхлабване, а фиксирането е възможно с щифтове за бързо освобождаване. Предимството пред механичните системи е намаляването на теглото.

Хубаво е да знаете че, заключващата система често е тясно свързана с окачването (Antishock), където често се комбинира с Fast Lock.

Нека да съставим плюсовете и минусите:

Fast Lock - ключалки/лостове

+

 • лесна за използване система за фиксиране дори със зимни ръкавици
 • много лесен за използване дори от възрастни хора
 • най-бързият

-

 • Когато става въпрос за всеки грам, е малко по-тежък

 

Twist Lock - винт

+

 • относително лесна за използване система за фиксиране а през лятото
 • най-леката, не добавя допълнителни грамове към щеката

-

 • по-бавна от лостовата система
 • трудна за работа в зимни ръкавици
 • хората с проблеми с придвижването могат да имат проблеми с тази система

 

2. Телескопични или сгъваеми щеки?

Телескопични

Вероятно познавате само телескопичните, които са сред най-широко използваните на пазара. Но все още има сгъваеми, за които вече споменах в раздела за Фиксиране на сегмента. Сгъването е конструкция от сегменти, които са опънати от тънък кабел (често от кевлар).

Телескопичните щеки се разделят на брой сегменти в конструкцията, двукомпонентни и трикомпонентни. Първите са малко по-твърди и могат да издържат на по-голямо натоварване. Сегментите имат по-голям диаметър и щеките тежат повече. Трикомпонентните са най-широко използваният тип, като предимството им е отличното съхранение и многостранната употреба. Обикновено тежат по-малко от двусегментни щеки.

Все още има щеки, които са съставени само от един сегмент. Използват се предимно за скандинавско ходене, като омекотяването им е най-добро. Начинаещите не ги използват много, но по-опитните вече знаят каква е тяхната магия.

Сгъваeми

Както вече споменахме, сгъваемите щеки са опънати с кабел и наподобяват прътове за палатка. Много бързо се разгъват и сгъват, подходящи са за повечето дейности на открито, като много често се използват за бягане по пътеки (където могат да се сгъват по всяко време при спускане).

Нека да съставим плюсовете и минусите:

Телескопични стълбове

+

 • лесно регулируеми
 • съхранение (колкото повече сегменти, толкова по-добро съхранание)
 • издържа на по-тежки натоварвания (два сегмента)

-

 • тяхното оформление не е толкова бързо, колкото при сгъваемите
 • едносегментните имат фиксирана дължина

 

Сгъваеми щеки

+

 • композиционни
 • скорост на разгъването

-

 • малък диапазон на регулиране на височината

 

3. От какъв материал трябва да бъдат изработени сегментите?

Повечето трекинг щеки са изработени от алуминиева сплав (или плътен тип 7075 или ултралек 7001). Можем да срещнем и Карбон (въглерод), който е най-лекият вариант на материала, в същото време може да издържи и най-малко натоварване (крехък е). Недостатъкът, който все още го съпътства, е високата покупна цена.

Друг материал е фибростъкло, а по-скоро се отнася за щеките за ски бягане и не се използва много често. Бих искал да спомена още дърво което може да е идеално, ако обмисляте само една щека под формата на вариант за ходене.

 

4. Какъв да е дизайнът на дръжката?

Материал на дръжката и нейният дизайн

Дръжките могат да бъдат изработени от термоформована или омекотена пластмаса, използва се и гума. За по-добри модели може да намерите смес от натрошен корк и пластмаса. Поради това обикновено се използват следните материали:

 • пластмаса (не може да се справи с потта и в ръката се хлъзга)
 • неопрен (държи се добре в ръката)
 • EVA пяна (неабсорбираща, държи се добре в ръката, абсорбира вибрациите)
 • корк (съчетава предимствата на естествената смес и EVA пяната, но е малко по-тежка)
 • комбинация от корк + свързващо вещество (малко по-лоши свойства от EVA пяната)
 • каучук (най-евтиният вариант, тежи повече и се хлъзга)

Бих искал да подчертая удължената дръжка, което се отнася основно до решенията за дръжките от EVA пяна. Голямо предимство е възможността за промяна на хватката, когато теренът е труден. Ергономичността на самата дръжка може да не пасва на всеки, най-добре е да пробвате щеките на живо.

Примки

Обикновено примките се предлагат в два варианта - класически примки (могат да се регулират) или на принципа на ръкавиците (някои производители предлагат няколко размера ръкавици).

 

5. Шипове и перца – дизайн, материал?

Шипове

Да започнем с шиповете. Най-често се използват шипове от волфрамов карбид, рядко стоманени шипове. Карбидът е най-разпространената версия, защото е почти неразрушим, стоманата вече е компромис с по-нисък експлоатационен живот.

Перца

Щеките обикновено се доставят с по-голям брой от тези компоненти. Като цяло, колкото по-малък е диаметърът на перцето, толкова по-твърда е повърхността, върху която ще се използват щеките. Обикновено има два вида щеки, едните са по-големи а другите по-малки. По-големите са за сняг, а по-малките - за летни пътувания.

Накрайници

Основната им задача е да абсорбират удари върху твърди повърхности. Ако не можете да тръгнете, можете да ги свалите. Повечето от тях могат да се нахлузват, но някои имат и резби Ако загубите накрайника си и имате нужда от друг, добре е да проверите как е монтиран на върха (с резба или без резба, също и височината).

 

6. Каква да е цената?

Можете да закупите трекинг щеки в различни ценови категории. Златната среда, която препоръчвам, са пръчките на цена около 70лв-140лв

Евтините щеки често имат нискокачествена конструкция, която не може да издържи на често разглобяване (сгъване) и дори може да се счупи (дори да изглеждат като здрави модели).

Качествени щеки среден ценови клас имат издръжлива и, в зависимост от модела, правилно олекотена конструкция, могат лесно да се демонтират без страх от бързо износване на механизма. В същото време обикновено имат добри дръжки от качествен материал (корк или от EVA пяна).

Най-скъпите модели работят с конструкция, базирана на най-леките и издръжливи материали (като карбон), технологията е патентована.

 

Често задавани въпроси

Колко дълги да са щеките спрямо моята височина?

Важен момент, който ще си обясним. Когато вървите по равен терен, раменете и предмишниците ви трябва да са под ъгъл от 90 градуса, ако изкачвате по-труден хълм, можете да коригирате пръчките си. За да изберете правилната дължина на трекинг щеките, следвайте простото правило: височината ви се умножава по 0,7 или 0,75. Пример: ако измервате 175 см, изчислението (175 см × 0,7) ще бъде 122,5 см, което трябва да бъде дължината на оптималните щеки.

Просто търся една щека, мога ли да намеря?

Да, има редица щеки, които се продават една по една. И то като бастуни, или като много лека трекинг щека, която може да служи и като статив за снимки.

 

Полезни съвети

 

автор: Радек Мартинек, Вит Хрушка

Източник: авторски архив, unsplash.com, 4camping архив

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да се грижим за кожени обувки

Съвети

Кожените обувки издържат много дълго време, просто изискват повече поддръжка, за разлика от текстилните обувки. Импрегнация? Восък? Четка? Имаме няколко съвета и трикове за вас.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

Туристически щеки Leki Eagle

106,00 лв. (44.35 %) от 58,99 лв.

Сравни

Туристически щеки Fizan Tierra

103,00 лв. (21.37 %) 80,99 лв.

Сравни

Туристически щеки Camp Backcountry Carbon 2.0

151,00 лв. (21.2 %) 118,99 лв.

Сравни

Туристически щеки Leki Cressida AS

258,00 лв. (19.77 %) 206,99 лв.

Сравни

Дамски туристически щеки Black Diamond W's Trail

232,00 лв. (31.04 %) от 159,99 лв.

Сравни

Туристически щеки Warg Skitour Fastlock

143,00 лв. (49.66 %) 71,99 лв.

Сравни

Туристически щеки Zulu Trail Grip

80,00 лв. (20.01 %) 63,99 лв.

Сравни