Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да изберем обувки за катерене


Съдържание 

 

Увод

Обувката за катерене е най-важната част от екипировката за катерене, която може да окаже голямо влияние върху представянето ви. Всичко останало е предимно за безопасност. Екипировката за катерене, заедно с правилната техника, ще определи колко добре и уверено ще стоите на ступа и ще запазите ръцете си за следващото изкачване. Правилното оразмеряване, от своя страна, ще гарантира, че катерачът няма да ви притиска по-силно от необходимото. 


 

Елементи на обувката

Първо, нека разгледаме отделните части на обувката за катерене. Самият анализ може да ви подскаже върху какво да се съсредоточите при избора му.

 

Калъп

Калъпът е формата на обувката за катерене. Можете да откриете прави калъпи и такива с максимална извивка. Докато начинаещите, които използват предимно по-големи ступи при катерене, ще оценят удобният прав калъп, катерачите с високи постижения ще пропуснат комфорта и ще изберат огънатия калъп, който позволява силата да се прехвърли изцяло към пръстите, за да се изправят на миниатюрните ступи. Можете да избирате навсякъде между тези две крайности в зависимост от предпочитанията си, силата или терена, в който се катерите.

 

Лепило (подметка)

С обувките с по-меки и слаби подметки ще се катерите  бързо, но от друга страна, те ще държат добре и няма да се износват толкова бързо. Колкото по-дебела и по-твърда е подметката, толкова по-малко ще държи, но ще ви служи дълго време. 

 

Материал на горната част

Горната част е изработена от кожа или синтетичен микрофибър. Кожата е по-дишаща и кракът не се изпотява толкова много, но тя не запазва формата си толкова добре след изпотяване и с времето се разтяга. Стелката от синтетичен микрофибър не е много дишаща, кракът се изпотява малко, но държи формата си добре и почти, а понякога изобщо не се разтяга.

 

Междинна подметка 

Междинната подметка е частта от обувката между лепилото и горния материал и определя твърдостта на обувката. Колкото по-твърда е тя, толкова по-подходяща е за катерене по твърди материали с малък отпечатък (напр. варовик, гранит), колкото по-мека е, толкова повече ще използвате обувката за катерене по меки материали (пясък) или в положен профил.

 

Закопчаване 

Съществуват три вида закопчалки. Видът на закопчаването често се включва в наименованието на типа обувка за катерене за по-добра ориентация .Нахлузващите се (slip on) са най-удобни за обуване, но тъй като нямате възможност за сваляне, обувката трябва да ви пасва идеално. Ако се издърпва, не можете да я регулирате и да фиксирате крака си.  Съществуват три вида закопчалки. Видът на закопчаването често се включва в наименованието на типа обувка за катерене за по-добра ориентация . Плъзгащите се катерушки са най-удобни за обуване, но тъй като нямате възможност за сваляне, катерушката трябва да ви пасва идеално. Ако се издърпва, не можете да я регулирате и да фиксирате крака си. Закопчаването с велкро е чудесен компромис, то улеснява много лесното обуване и събуване на обувката, като същевременно осигурява много добро фиксиране. Най-точният начин за фиксиране на обувката е с връзки, но е доста досаден за обуване и сваляне в сравнение с останалите методи.


Кликнете върху снимката, за да видите гамата карабини. 

 

Размер

Изборът на правилния размер не е съвсем лесен при обувките за катерене. Обувката трябва да е по-тясна, за да можете да натоварите добре крака, но в същото време не трябва да ви притиска. Особено ако сте начинаещ, съсредоточете се върху това обувката да е удобна и същевременно да осигурява оптимално прилягане. Първо трябва да укрепите стъпалото си, да свикнете с по-тесния тип обувки и без болка да упражнявате техниката на стъпване. Едва след известно време можете да опитате да изберете по-малка обувка за сметка на комфорта.

Номерацията на различните производители варира значително, като разликата може да бъде до 3 номера за един и същи размер и трябва да уцелите точния си размер, а не +- половин номер. Ето защо наистина трябва да пробвате всяка обувка за катерене и да видите как ви стои

 

Как да пробваме обувки за катерене

  • Идеално е да пробвате обувките със силиконов чорап или боси.
  • Обувката за катерене не трябва да притиска значително крака.
  • Петата трябва да стои стабилно в обувката.
  • Ако на мястото, където пробвате има стена от ступи, опитайте се да застанете върху ступата..
  • Изпробвайте всички видове обувки за катерене  с различни размери. Съществуват много видове калъпи  и само като ги изпробвате, ще разберете кой от тях пасва най-добре на крака ви.

Кликнете върху снимката, за да видите нашата гама от оборудване за катерене. 

 

Дамски обувки за катерене

 

Дамските обувки за катерене  от известни марки се различават от мъжките не само по цвят, но и по форма, която е съобразена със структурата на женското стъпало. Най-общо казано, дамските обувки обикновено са много по-меки и поради това в някои случаи малко по-удобни от същите модели за мъже. 

Детски обувки за катерене 

Уверете се, че не купувате твърде тесни  обувки за катерене на децата.Това е нездравословно за развитието на стъпалата им. По-скоро изберете размер до един номер по-голям. В началото чорапът ще помогне да се запълни пространството, но с течение на времето обувките ще прилягат все по-добре.

 

Какъв тип да изберете

Ако започвате да катерите, определено препоръчваме удобни обувки за катерене с по-прави калъпи. 

Ако се занимавате с катерене от известно време и имате по-силно стъпало, можете да изберете по-гъвкави калъпи в зависимост от дисциплината и постиженията си в катеренето. След като натрупате достатъчно опит в катеренето, ще знаете много добре какво искате.

За вертикални и леко надвиснали стени са подходящи по-твърди обувки за катерене, които могат да издържат на малки стъпки.

За катерене по по-меки материали (напр. пясък) или по легнал профил са по-подходящи меките обувки за катерене.

За катерене в планината и за катерене на много дължини е важно да имате удобна обувка за катерене.

За боулдър изберете меки, асиметрични обувки за катерене с по-гумирани пета и пръсти.

С течение на времето може да откриете, че е добре да имате няколко чифта обувки за катерене и да избирате дали да ги използвате в зависимост от това къде отивате. Аз често взимам два чифта за  едно място. За по-трудни маршрути с малки ступи избирам по-провисналите катерачни обувки, за да помогна на ступите да се изправят. Тъй като обаче не мога да издържа много дълго на катерене в тях, на по-лесните маршрути се плъзгам в удобни обувки за катерене с по-изправен калъп, като запазвам крака си за по-трудните маршрути.

Пожелаваме ви правилен избор!

 

Полезни връзки

 

Автор : Катка Балчарова

Източник: архив на 4camping

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

464,00 лв. (15.09 %) 393,99 лв.

Сравни

Еспадрили за катерене Ocún Advancer Qc

196,00 лв. (31.13 %) от 134,99 лв.

Сравни

342,74 лв. (27.94 %) от 246,99 лв.

Сравни

318,55 лв. (30 %) от 222,99 лв.

Сравни

Еспадрили за катерене La Sportiva Testarossa

336,00 лв. (25.3 %) от 250,99 лв.

Сравни

455,00 лв. (19.56 %) 365,99 лв.

Сравни

Еспадрили за катерене Ocún Advancer Lu

196,00 лв. (34.19 %) от 128,99 лв.

Сравни