Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да изберем обувки за бягане според терена

Как да изберем обувки за бягане за лек и тежък терен? Кои обувки ще ви подхождат на горските пътеки, но и на планинските пътеки, днес, въз основа на опита си, споделя Марсел Фронко. 


Съдържание

Разликата между обувките за бягане на асфалт и за тежък терен е основно в подметката, а така и здравината и издръжливостта на материалите. На асфалт бягам с обувките Ultraboost на Adidas, които са много леки, дишащи, бързи и нестабилни. Това няма значение при асфалт. Но какви обувки да изберем, когато искаме да бягаме по неравен, често мокър или кален терен? Отговорът е обувки за бягане на пътека.

Обувки за бягане на неравни и чакълени терени

За лек терен, който представлява горски и чакълести пътеки, които често са с мокра почва, препоръчвам изпитаните MIZUNO WAVE DAICHI 6. Тези обувки са идеални за бягане в гората и по чакълести пътеки извън града. Благодарение на грайфера на подметката, обувките имат чудесно сцепление и не се подхлъзват дори по стръмни и хълмисти терени. В сравнение с Ultraboost те са значително по-здрави и по-издръжливи, но това се отразява минимално на теглото и удобството при носене. Написах подробна статия  за тези обувки, която можете да намерите ТУК. Бягах няколко пъти с модела Daichi на асфалт и бях много приятно изненадан от комфорта на твърди повърхности, дори след двучасово бягане.  

 

За по-леки терени препоръчвам и леки обувки за трейл от френската компания HOKA, по-специално Hoke One One Torrent 2. Тя абсорбира отлично удара и предава максимална енергия на отскока. Това е популярен модел сред професионалните бегачи. 

Последният съвет е обувка за бягане от популярната марка  Inov-8, по-конкретно Parkclaw 260 M,  която осигурява добро сцепление с терена и комфорт, който ще оцените особено по дългите маршрути. Препоръчвам я на всеки, който има нужда от по-широка обувка в областта на пръстите и свода. 

 

С мембрана или без? 

Много туристически обувки предлагат мембрана GORE-TEX. . В студа и дъжда краката ви ще останат напълно сухи и топли. Но ако дъждът е по-силен, а снегът - по-дълбок, дори мембраната няма да помогне. Водата навлиза в обувката през ръба на обувката около глезена. При по-топли условия тази функция е нежелателна. Краката се изпотяват повече и са много по-предразположени към образуване на мехури. Ако все пак ви трябва зимна обувка за бягане с мембрана, препоръчвам модела Lycan GTXот италианската марка La Sportiva. Междинната подметка с EVA пяна перфектно абсорбира ударите.Външната подметка може да бъде допълнена с шипове, които ще ви осигурят стабилност върху сняг и лед. 

Друга интересна обувка е също Salomon Wildcross GTX предназначена за по-технични планински терени. Дълбоката многопластов грайфер contagrip осигурява високо сцепление и сцепление при хлъзгав и кален терен. Мембраната GORE-TEX се грижи и за водоустойчивостта. 

 

Марцел Фронко

Той произхожда от малко селце под Криван във Високите Татри. Още от детството си се увлича по преходите, планините и природата, но минават няколко години, преди да се влюби истински в планините. Въпреки това любовта му към тях расте с всяка изминала година, за което свидетелства и изкачването на 6000-метровия връх в Боливия - Хуайна Потоси.

От многобройните страни, които е посетил, любимите му спомени са от Гватемала, Канада, Чили, Коста Рика, Перу, Виетнам, Норвегия и Бирма.

Той описва тримесечното си пътуване от Лима, Перу, до Пунта Аренас в южната част на Чили в книга, озаглавена "90 ДНИ НА ЮГ".

Обича да пътува на автостоп и да къмпингува по време на пътуванията си и харесва качествено, леко и функционално оборудване, на което винаги може да разчита.


Повече информация ще намерите на сайта elmundo.sk.

 

Обувки за тежък терен

Последната категория са обувки, които граничат с туристически обувки. Този тип обувки са предназначени за каменист планински терен. Характеризират се с дълбока подметка, издръжлив материал и по-здрава конструкция, която осигурява стабилност при труден терен. Идеалният избор е Salomon Xa Pro 3D V8 Gtx Wide. Технологията 3D Advanded Chassis спомага за оптимизиране на посоката на движение и използването на енергията, както и за осигуряване на сигурна, стабилна, но отзивчива основа. 

 

"Златната среда" 

Ако искате да бягате по асфалтови пътеки, но и по по-леки терени и не искате да инвестирате в няколко чифта обувки, разбира се, има компромиси, но те винаги ще са за сметка на комфорта, скоростта и стабилността. Като цяло е по-лесно да бягате с обувки за пътеки по асфалт, отколкото обратното. Въз основа на собствения си опит препоръчвам колекцията MIZUNO WAVE DAICHI. Те са леки, бързи, имат леко дълбок грайфер, който не пречи на асфалта, и се държат добре на земята. Освен това реагират добре на удари благодарение на технологията за вълни, изработена от комбинация от два материала.

 

На какво да обърнете внимание при избора 

  • винаги пробвайте всички модели и двете обувки
  • номерацията може да е различна, усетете обувките при пробването им.
  • ако обувката пасва добре, пробвайте все пак и малко по-малък, и малко по-голям номер.
  • разходете се из магазина.
  • обувките трябва да прилягат точно, но не трябва да са прекалено тесни. Никой пръст не трябва да докосва вътрешната страна на палеца, дори когато е наклонен надолу.
  • ако използвате ортопедична стелка, винаги я вземайте със себе си,когато избирате обувки
  • обувката не трябва да е тясна или прекалено широка
  • с т.нар. drop следва да ви помогне продавачът

 

Какво е drop?


  Drop е разликата във височината между средната част на подметката, измерена при петата и пръстите на обувката. Тя се изразява в милиметри. Теоретично, колкото по-нисък е той ,толкова по-добре и по-естествено обувката ни позволява да стъпваме над пръстите/средното стъпало. 

Разделение на обувките:
  0-4 мм нисък drop - въздействие върху средната част на стъпалото
 5-9 мм все още позволява стъпване на пръсти/средно стъпало
10-12 мм високият drop е предназначен за стъпване с петата

 

Полезни линкове

 

Автор: Марцел Фронко

Източници: архив на автора, pixabay.comunsplash.com

Какво е ски алпинизъм?

Съвети

През последните години ски алпинизмът е много популярен. Знаете ли, че преди да изберете екипировката си, трябва да сте наясно с коя от ски алпийските дисциплини ще се занимавате?

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да се грижим за кожени обувки

Съвети

Кожените обувки издържат много дълго време, просто изискват повече поддръжка, за разлика от текстилните обувки. Импрегнация? Восък? Четка? Имаме няколко съвета и трикове за вас.

Избираме за вас

303,00 лв. (44.23 %) 168,99 лв.

Сравни

Дамски обувки за бягане Dynafit Feline SL W

325,00 лв. (48.62 %) от 166,99 лв.

Сравни

Мъжки обувки за бягане New Balance Fresh Foam Garoé

240,00 лв. (30 %) 167,99 лв.

Сравни

Мъжки обувки за бягане Mizuno Wave Skyrise 3

303,00 лв. (44.23 %) от 168,99 лв.

Сравни

352,00 лв. (48.58 %) от 180,99 лв.

Сравни

Мъжки обувки Adidas Supernova + M

240,00 лв. (43.34 %) от 135,99 лв.

Сравни

Дамски обувки Adidas Eq21 Run

176,00 лв. (56.26 %) от 76,99 лв.

Сравни

Мъжки обувки за бягане Dynafit Feline SL

325,00 лв. (50.46 %) от 160,99 лв.

Сравни