Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Байкпакинг от А до Я

Велосипедният туризъм е новата тенденция в пътуването с велосипед. Как да опаковате багажа си за такова велопътешествие, как да изберете чанта и как да планирате маршрута си? Всичко това можете да научите в днешната статия за колоезденето.


Съдържание 

 

Увод

Какво се има предвид под байкпакинг? Това е многодневно пътуване с велосипед с по-големи дисаги, но без багажници. Това ви позволява да напуснете асфалта, да завиете по туристически пътеки и да стигнете до места, където обикновено ходите без дисаги. Дори опитах пътеки и беше без нито един проблем. 

 

Защо да си купите чанта за байкпакинг

Отговорът на този въпрос е прост - за многодневни пътувания с велосипед. Ако можете да вземете със себе си екипировката си за къмпинг, ще престанете да се притеснявате, че ще трябва да се съобразявате с някакъв транспорт. Можете да прекратите пътуването си навсякъде, където ви свърши енергията или ви хареса местният пейзаж. Ще се отдалечите от мястото, където живеете, и ще откриете нови места.

 

Колко ще струва?

Закупуването на екипировка за колоездене не е задължително да бъде голям удар за  бюджета ви, като основната екипировка може да ви струва малко над 150 лв. Задължително ви трябва само водоустойчива чанта за кормило и  класическа голяма чанта под седалката .  Така получавате 25 л място за своя багаж.  Почти такъв обем има най-голямата чанта за велосипед в света, предназначена за класически багажник.

 

Коя марка чанти за велосипед?

Установих, че няма значение дали ще вземете евтини или скъпи чанти. Успях да съсипя много бързо дори маркови продукти. Предимството на по-скъпите обаче обикновено е в удължената гаранция и може би дори са малко по-хубави. Основното нещо, което трябва да вземете предвид при покупка, е нивото на водоустойчивост.

СЪВЕТ: От съображения за устойчивост производителите изпробват нови по-екологични материали, но в този случай бъдете внимателни с торбите. Понякога тези материали се използват за сметка на издръжливостта. Бързо могат да се скъсат. На практика класическата по-тежка гумена торба работи по-добре, защото издържа много по-дълго. Ще спестите повече пари, но и от екологична гледна точка е по-разумно да изберете торба, която ще издържи дълги години. 

Използвам чантата под седалката и за нормални еднодневни пътувания. Давам до нея суитшърт, яке, помпа, закуска и други неща, който ще са нужни. Чантата с навиващо се затваряне лесно можете да коригирате до оптималния размер. Можете просто да спрете да се притеснявате дали това или онова ще се побере на един велосипед, ако не обичате да носите раница на велосипеда си толкова, колкото аз.

 

Какво да опаковате в чантата си?

Преди всичко, не забравяйте ремонтен комплект за вътрешни гуми с комплект монтажни лостове включително и помпа. Пътуването с велосипед може да завърши с фиаско заради негоден за движение велосипед.

В чантата под седалката:

В чантата на кормилото: 

На кормилото: 

Можете също така да опитате да замените постелката от пяна с по-удобна надуваема. Тя е с минимални размери, но въпреки това чантите може да са ѝ твърде тесни.  

 

Какъв велосипед да изберете?

Магията на колоезденето се крие във факта, че се нуждаете само от обикновения велосипед, който използвате обикновено, ако вече карате колело. :) Дисагите за байкпакинг са съвместими с всички велосипеди. Просто бъдете внимателни с раменните сандъци. Особено тези с пълна дължина в "триъгълника" нямат много място и трябва да се задоволите само с бутилката в този момент.

Повярвайте ми, при рамките не е толкова лесно. Имах един с алуминиева рамка, която бъквално се счупи. За съжаление в най-отдалечената точка от дома в Южна Франция. Ето защо препоръчвам специализиран велосипед за колоездене на класически дълги разстояния. Подобна повреда може наистина да обърка почивката ви.

Кога да тръгнете?

Идеалният сезон за колоездене на дълги разстояния е най-вече лятото. Поради ограничения обем на чантите за колоездене препоръчвам да пътувате с велосипед само в топло време, когато дневните температури не падат под около 15 градуса. Пътеките в България са абсолютно идеални дестинации за вашето пътуване през лятото. За Норвегия и на север се нуждаете от много топли и непромокаеми дрехи, пухени спални чували и т.н., а това вероятно няма да можете да опаковате без багажник.

 

Къде да отидете?

Можете да отидете абсолютно навсякъде. Изберете маршрута си според това, което ви харесва. Обичате ли планината? Планирайте да прекосите по- голямата част от тях. Обичате ли жегата? Отидете на Витоша.  Или пък сте чували за пътеки? Направете завой по местната пътека!

Велосипедният туризъм може да се практикува почти навсякъде по света, където има черни пътища. В някои страни обаче черните пътища са напълно непроходими, така че трябва предварително да се информирате за качеството на пътищата. 

Вземете екипировката си  и определено опитайте. Ако карате планински велосипед офроуд, ще се влюбите още при първото си каране.Желая Ви страхотно пътуване!

 

Полезни връзки

 

Автор: Адам Боровски

Източник: архив Ortlieb

Мокро ли е в палатката ви? Ще ви кажем защо.

Съвети

Кондензацията е естествено физическо явление, което може да бъде избегнато дори при къмпингуване. Как да премахнете количеството конденз и вода, която се просмуква през шевовете? Разберете от нашата статия.

Как да изберем идеалните обувки за ходене

Съвети

Със сигурност имате чифт спортни обувки в гардероба си. Универсалните, с които можете да тичате, са подходящи за ходене, но вероятно се досещате, че може би не са най-подходящи за по-дълги разходки. Особено ако искате редовно да ходите на дълги разстояния. На какво всичко трябва да обърнете внимание, когато избирате?

Как правилно да наслоявате функционално облекло

Съвети

Наслояването на дрехите е ефективен начин да запазите топлината си в студено време, като същевременно лесно регулирате телесната температура.Чрез комбиниране на слоеве с различни характеристики можете да създадете оптимален набор от дрехи за почти всяко време. Как да го направите? Разберете в нашата статия.

Избираме за вас

44,00 лв. (25.02 %) 32,99 лв.

Сравни

Катинар за велосипед

7,00 лв. (14.43 %) 5,99 лв.

Сравни

72,00 лв. (16.67 %) 60,00 лв.

Сравни

Детска колоездачна каска

117,00 лв. (35.05 %) от 75,99 лв.

Сравни

Детска колоездачна каска

117,00 лв. (15.39 %) 98,99 лв.

Сравни

Детска колоездачна каска

74,00 лв. (32.45 %) от 49,99 лв.

Сравни

Чанта за велосипед

21,00 лв. (9.57 %) 18,99 лв.

Сравни

Чанта за велосипедна рамка

96,00 лв. (23.97 %) 72,99 лв.

Сравни