Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Кухи влакна

Какво представляват кухите влакна в спалните чували и облеклото?

Кухото влакно (от анг. "hollow fiber")  е синтетично влакно с празна сърцевина. Тази конструкция има няколко предимства, особено когато става въпрос за изолация и терморегулация.

Структурата на кухите влакна създава микроскопични въздушни камери, които помагат за поддържане на температурата. Кухите влакна ефективно улавят и задържат въздуха, като подобряват способността си да изолират от студа, тъй като въздухът е отличен изолатор.

 

Защо се използват кухи влакна в спалните чували и облеклото?

Кухите влакна се използват в спалните чували и облеклото по няколко причини:

 1. По-добра изолация: структурата на кухите влакна позволява ефективно задържане на топлия въздух, което осигурява по-добра топлоизолация. Това е много важно при студени условия, когато е необходимо да се поддържа телесната температура.
 2. Лекота: материалите от кухи влакна обикновено са по-леки от техните еквиваленти от цели влакна. Това е особено важно при дейности на открито.

 3. Бързо съхнене и отвеждане на влагата: кухите влакна съхнат по-бързо и отвеждат влагата от тялото, което е полезно при физическо натоварване или влажни условия.

 4. Стабилност и дълготрайност: синтетичните кухи влакна са устойчиви на гниене, плесени и някои химикали.

 5. Ниска абсорбция на вода: за разлика от естествените материали като пухът, кухите влакна абсорбират по-малко вода. Това е предимство във влажна среда, където перата могат да загубят своята изолационна способност.
 6. Цена: въпреки че това не винаги важи, синтетичните кухи влакна често са по-евтини от естествените изолационни материали. Това е още един фактор, който насърчава използването им.


Благодарение на тези свойства кухите влакна се превърнаха в популярен избор за производството на изолационни облекла и спални чували.

 

Какви са предимствата и недостатъците на кухите влакна в сравнение с други алтернативни материали като пух и микрофибър? 

Предимства на кухите влакна

 1. Устойчивост на влага: кухите влакна са по-устойчиви на влага от пуха и съхнат бързо, което е предимство при влажна среда.

 2. Цена: синтетичните кухи влакна често са по-евтини от пуха или микрофибъра, което е важно за много потребители.

 3. Антиалергични: кухите влакна обикновено не предизвикват алергични реакции, което е от полза за хора с алергии или чувствителна кожа.
 4. Стабилност на свойствата: за разлика от пухът, кухите влакна запазват своята изолационна ефективност дори когато са мокри.

 5. Лесна поддръжка: за разлика от пухът, повечето продукти от кухи влакна могат лесно да се перат в обикновена пералня.

   

Недостатъци на кухите влакна

 • По-малка опаковаемост: кухите влакна обикновено не са толкова компресируеми, колкото пухът или микрофибрите, което означава, че спалните чували и дрехите от кухи влакна заемат повече място.

 • По-голямо тегло: обикновено кухите влакна са по-тежки от пуха или микрофибъра при същото ниво на изолация.

 • Естетика и усещане: Някои хора предпочитат естественото усещане на пухът или микрофибрите, които могат да бъдат по-меки на допир.

Изборът на материал зависи от конкретните нужди и обстоятелства. Всеки материал има своите предимства и недостатъци и това, което е идеално в една ситуация, може да не е подходящо в друга.

Дишаемост и паропропускливост

Речник на термините

Избирате облекло за дейности на открито, но не знаете точното значение на някои от по-техническите термини? В днешната кратка статия ще обясним два от тях - паропропускливост и дишане. И така, какво означават те?

Какво са " боси" обувки?

Речник на термините

Обувки Barefoot са  вид обувки, които се фокусират върху комфорта и естественото движение. Проектирани са  така, че да осигуряват максимална свобода на движение на краката ви и мекота на при стъпване.

Cuin-кубичен инч

Речник на термините

Основният параметър за определяне на качеството на пухения пълнеж е големината на запълване (fill power). По принцип колкото по-качествено е перото, толкова по-пухкаво е то и толкова по-голям обем може да притежава..  

Избираме за вас

Спален чувал Pinguin Comfort 175 cm

206,00 лв. (33.01 %) 137,99 лв.

Сравни

Спален чувал тип одеяло Zulu Kabalu

120,00 лв. (53.34 %) 55,99 лв.

Сравни

Детски спален чувал Vango Kanto Junior

116,00 лв. (47.38 %) 61,04 лв.

Сравни

Спален чувал Husky Junior -10°C

139,00 лв. (30.22 %) 96,99 лв.

Сравни

Спален чувал Vango Kanto Single

141,00 лв. (42.11 %) от 81,63 лв.

Сравни

Спален чувал Trimm Highlander 195 cm

149,00 лв. (16.11 %) 124,99 лв.

Сравни

Спален чувал Regatta Hilo v2 200

126,00 лв. (46.83 %) 66,99 лв.

Сравни

Спален чувал Vango Kanto 250

149,00 лв. (40.68 %) от 88,39 лв.

Сравни