Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Органичен памук

Органичният памук е памук, който се произвежда в съответствие с международно признатите стандарти за биологично земеделие от Регламент на ЕС 834/2007, Националната програма за биологично производство на САЩ (NOP), Индийската национална програма за биологично производство (NPOP) или Японския селскостопански стандарт (JAS).     

 

 

КАКВО Е ЕКОЛОГИЧНО ЗЕМЕДЕЛИЕ?

Производството на органичен памук не означава просто замяна на синтетични торове и пестициди с органични. Методите за биологично отглеждане се основават повече на познаване на агрономическите практики, като обикновеното производство на базата на влагане. 

Системният подход има за цел да създаде разнообразна и балансирана селскостопанска екосистема, която в идеалния случай да включва всички видове култури и икономически дейности. Фермите трябва да преминат през двугодишен преходен период, в който производствената им система се променя от обикновена към биологична. Съществен елемент от биологичното производство е внимателният подбор на сортове, адаптирани към местните условия по отношение на климата, почвата и устойчивостта на вредители и болести.

ЗАЩИТА ОТ ВРЕДИТЕЛИ

В традиционното земеделие памукът се счита за култура, която е много чувствителна към нападение от вредители. За да контролират вредителите, се пръскат големи количества синтетични пестициди. Използването на синтетични пестициди обаче не е разрешено в биологичното земеделие.

Екологичният подход приема напълно различен подход: целта е преди всичко да се предотврати появата на проблем с вредители чрез създаване на разнообразна и балансирана селскостопанска екосистема и внимателно наблюдение на популациите от вредители.

ЕКОЛОГИЧНИТЕ СТРАТЕГИИ ЗА ЗАЩИТА ОТ ВРЕДИТЕЛИ включват:

Сеитбообращение : Монокултурите осигуряват на потенциалните вредители изобилни хранителни ресурси, което кара тяхното население да расте бързо. Освен това използването на пестициди върху основните вредители може да доведе до проблеми с вторични вредители. Сеитбообращението създава естествен баланс и спомага за поддържане на ниска популация от вредители. 

Смесено отглеждане : Той има подобен ефект върху сеитбообращението, но при по -малка площ през същия вегетационен период и в същото поле. 

Подкрепа за естествени врагове : Oт неизползването на пестициди и разнообразяването на културите, печелят естествените неприятели на памука, като птици, калинки, бръмбари, паяци, паразитни оси, дървеници и мравки. Те помагат на фермерите да поддържат нападенията на вредители на приемливо ниво. Осигуряването на подходящи местообитания за естествени врагове като калинки или златни очи може да помогне за увеличаване и размножане на тяхната популация. 

Привличащи култури : Някои памучни вредители предпочитат култури като царевица, слънчоглед, бамя, сорго, индийски каян или хибискус пред памука. Отглеждането на тези култури като привличащи, заедно с памука, помага да се запази памука. В допълнение към положителното им въздействие върху борбата с вредителите, тези култури могат да бъдат прибирани и по този начин допринасят за разнообразяването на производствените системи. 

Естествени пестициди : Ако превантивните мерки не са достатъчно ефективни и популацията на вредители надвишава икономическия праг на вредност, тогава при отглеждането на органичен памук могат да се използват няколко естествени пестициди. Някои от тях са: спрей приготвен от екстракт от зърната на Nimbus (Azadirachta indica), който е ефективен срещу смучещи вредители, памукови молци и трипси; пиретрум, приготвен от прахообразни цветове или течни екстракти от хризантеми, ефективен срещу памукови бръмбари, гъсеници, скакалци; ботанически смеси, комбинации от екстракти от различни растения, като рицин, дурманум, американска либора, папая, листа от сладки картофи, листа от домати, джинджифил, чили, глицидия, невен и др. . 

ГРИЖА ЗА КАЧЕСТВОТО ПО ВРЕМЕ НА РЕКОЛТАТА И СЛЕД ПРИБИРАНЕ НА РЕКОЛТАТА 

Цената на памука обикновено се определя от качеството на памучните семена. Най -важните мерки за подобряване на качеството на органичния памук по време и след прибиране на реколтата са следните:

  • Премахване на листа, и капсули, повредени от прибирането на памука.
  • Събиране и транспортиране на добития памук в чист памучен чувал, никога в найлонов или от други синтетични вещества, за да се избегне замърсяване с чужди влакна (от плат, коса, опаковъчен материал и др.).
  • Събиране само на зрял памук. Незрелите памучни влакна слабо абсорбират багрила.
  • Поддържане на реколтата от памук суха. Памукът трябва да се събира в суха среда и трябва да се избягва събирането му по време на сутрешна роса или дъжд. Реколтата също трябва да се съхранява в суха среда.
  • Предотвратяване на замърсяването на памука с прах или химикали, особено торове, пестициди и дизел.
  • Използването на какъвто и да е препарат за борба с вредителите (напр. DDT) по време на съхранение на реколтата от памук е забранено.
  • Отделянето на органичния памук от обикновения памук или памук, добит през преходния период, за да се предотврати смесването му.

 

 

 

 

Warmthal

Материали и технологии

Down

Материали и технологии

Happy Merino

Материали и технологии