Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Топлинен коефициент R-стойност

Топлинният коефициент на постелките, наричан още R-стойност или просто R, е важен показател при избора на подходящ модел постелка. Тази стойност отразява изолационната способност на матрака, т.е. колкото по-висока е R-стойността, толкова по-добре матракът изолира студа от земята. Топлинното съпротивление зависи основно от дебелината и изолационния материал на постелката. Обикновено с увеличаването на R-стойността се увеличават и теглото и размерите на постелката в опаковката. Затова е важно да сме наясно къде и кога ще използваме постелката и дали и доколко ни интересуват теглото и размерите, т.е. дали ще го караме в колата или ще го носим в раница на гърба си. R-стойността на матраците варира от 1,0 (минимална изолация) до 9,5 (отлична изолация).

Въпреки това от 2020 г. основните участници на пазара трябва да използват новото унифицирано измерване съгласно ASTM F33440-18, ако искат да съобщават R-стойността на своите постелки. По този начин измерването е унифицирано и се извършва чрез поставяне на тествания продукт между две плочи, една гореща и една студена, и се компресира. Това е процес, който може да се прилага за всички видове постелки и по този начин може да стандартизира всички измервания при всички производители. В повечето случаи получените стойности са в диапазона R1 - 6:

 

 


R1 - лятна постелка

R2 - 4 - постелки подходящи от пролетта до есента

R4 - 6 - с тези модели не трябва да се притеснявате за спането дори през зимата

R6 a víc - постелки за спане при екстремни условия и спане върху сняг

Video o R-Value od značky Thermarest (AJ):

 

Колекция палатки Outwell Encounter Collection

Допълнителна информация за продукта

Outwell Encounter Collection 2020 е лека и компактна палатка, която е идеалният избор за къмпинг през уикенда или кратки почивки на открито. Отличните технически характеристики, забележителният дизайн и висококачественият материал Outtex® 3000 Select ще ви предпазят надеждно от атмосферните влияния. В колекцията има общо 10 палатки, от които всеки може да избира, независимо дали е млада двойка, семейство или група приятели.

Pinguin - Удължена гаранция

Допълнителна информация за продукта

Сертификат EN 1621-2

Допълнителна информация за продукта