Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Палатки MSR и водоустойчивост

Палатки MSR и водоустойчивост

Когато дъждът започне да плиска по палатката ви посред нощ, е лесно да си спомните за най-важния параметър на палатката, който може да направи излетът ви по-добър или по-лош: водоустойчивостта. И колкото по-висока е стойността на водоустойчивостта, толкова по-добре, нали? Не е задължително. Вместо просто да изберете палатката с най-висока стойност на водоустойчивост , по-добре е да разберете какво означават цифрите. Кога и къде по-ниската стойност може да е по-добра за дадена палатка или навес.

Какво означава водоустоучивостта в милиметри (mm)?

Непромокаемостта (водоустойчивостта) на дадена тъкан, измерена в милиметри височина на водния стълб (mm H20), не се отнася до дебелината на тъканта или полиуретановото покритие, а до размера на налягането, с което водата "пробива" тъканта. При стандартните лабораторни измервания се използва налягането на водата, приложено върху проба от плат, преди първите три капки вода да се появят от другата страна.  Например стойност от 1500 mm H20 означава, че тъканта може да задържи 1500 mm вода върху тъканта, преди тя да започне да се просмуква.  След това измерването може да се преобразува в паунди на квадратен инч (тогава номинална стойност от 1500 mmH20 се равнява на 2,18 psi).

И така, колко милиметра воден стълб са ви необходими?

Краткият отговор е, че не винаги е много. Добро сравнение е чадърът, който може да се счита за добра защита от вода.  При теста тъканта на чадъра показа стойност на хидростатичното налягане на водния стълб от само 420 мм, което показва, че не винаги е необходима по-висока стойност, когато става въпрос за запазване на сухотата. Тогава защо стойностите на палатките са от 1000 до 10 000 mm H20? Отчасти това е по-голямата издръжливост, която тъканите с по-дебело водоустойчиво покритие често осигуряват (до определен момент, повече за това по-късно). Но тъй като чадърът се държи в перпендикулярно положение над земята, той обикновено не се износва така, както например подът на палатката. Това минимално износване помага да се обясни защо брезентите могат да имат по-добра хидроизолация при по-ниски стойности от палатките, които често изискват повече спирания, за да се компенсира износването (например брезентът Zing™ има стойност на хидроизолация от само 600 mm H20).

От каква стойност се нуждае палатката?

Що се отнася до числата, в MSR нямаме конкретна стандартна стойност за хидроизолация.  Разглеждаме всеки модел поотделно и се стремим да намерим идеалния баланс между водоустойчивост, издръжливост и тегло, който да отговаря на определените от нас характеристики за съответния модел.Например палатката MSR Hubba Hubba™ NX. Използваме стойност от 1 500 mm H20 за външното горно покритие и 3 000 mm H20 за пода на палатката поради потенциалното износване при спане на открито. 

Въпреки че един слой полиуретаново покритие е технически 100% водоустойчив, често е необходимо да се нанесат два или три слоя, за да се гарантира, че всяка точка на тъканта е перфектно обработена. Това е начинът, по който ние в MSR гарантираме водоустойчивостта на нашите лепенки: чрез нанасяне на няколко тънки слоя в различни части на палатката, а не на един дебел слой наведнъж, ние създаваме по-дебел, по-лек и по-ефективен защитен слой. С други думи, с по-малко покритие се постига по-ефективно уплътнение. 

Всъщност тя не е по-добра във всички случаи. По-високата стойност на водоустойчивост не винаги съответства на издръжливост. Колкото повече покритие добавяте, толкова по-тежка и твърда става тъканта и в определен момент тя е по-склонна към разкъсване. Това е още една причина, поради която външния горен слой на палатката MSR Hubba Hubba™ NX има по-ниска стойност на водоустойчивост от нейния под, и защо външния горен слой на нашия ултралек модел FlyLite™ има още по-ниска стойност - 1200 mm H20. Тъканта на външния горен слой- тропикото, особено по-леката, не трябва да се подсилва прекомерно с водоустойчиво покритие, тъй като трябва да може да издържа на динамични и продължителни сили, като пориви на вятъра и опъване на въжето

Отношението на MSR към водоустойчивостта

Вместо да проектира водоустойчиви тъкани по един индустриален стандарт, MSR използва обширни изследвания, тестове и познания, за да създаде оптималния баланс между водоустойчивост, здравина на износване и тегло за всеки модел палатка. Този всеобхватен подход помага да се проектират основи на палатки, които запазват водоустойчивостта, тропика, които са устойчиви на разкъсване, и палатки, които са устойчиви на вода много дълго време. И това е прекрасна, сгряваща мисъл, когато сте в палатката си и първите капки дъжд започнат да барабанят по нея.

Сертифициране в съответствие с EN 13537

Допълнителна информация за продукта

Преглед на резервните тръби Outwell Air Repair

Допълнителна информация за продукта

Резервните въздушни тръби Air Repair - Tube kit от датската марка  Outwell са предназначени за подмяна на повредените вътрешни тръби на надуваемата палатка. Смяната на вътрешната тръба е много бърза и лесна, така че всеки може да я направи. Просто избирате дължината на вътрешната тръба според нуждите си и просто навивате излишната част. В приложеното по-долу видео ще намерите инструкции за подмяна. 1x резервна въздушна тръба Air Tube 1x въздушен клапан 1x инструмент за подмяна на клапани 2x самозалепващи се ленти инструкции за замяна  Outwell предлага общо 4 различни модела, които се различават по дължина, диаметър и, за по-добра представа, цвят в името. Цветът в името улеснява ориентацията, просто разгледайте галерията на избраната от вас палатка или таблицата по-долу. Някои палатки могат да се състоят от няколко тръби. За пълен списък на палатките и въздушните тръби вижте приложената по-долу таблица. Преглед на отделните модели: Air Repair - Tube kit 1 (оранжев/orange) - 1.05 - 2.00 m, Ø16 cm Air Repair - Tube kit 2 (червен/red) - 4.70 - 6.15 m, Ø16 cm Air Repair - Tube kit 3 (жълт/yellow) - 6.00 - 7.25 m, Ø16 cm Air Repair - Tube kit 4 (зелен/green) - 6.10 - 7.25 m, Ø18 cm  

Колекция форселти Outwell Superior Air Touring

Допълнителна информация за продукта

Колекцията Superior Air Touring на  Outwell предлага достатъчен избор за всеки пътешественик.  Колекцията предлага  общо 4 палатки и 2 заслона. Палатките са просторни, проветриви и много удобни. Предварително оформените тръби на надеждната фиксирана система Power Air осигуряват пълна височина на конструкцията благодарение на готическия стил.