Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Филтри за вода Sawyer

Sawyer е може би най-известната марка, посветена на технологията за филтриране на вода. В статията се споменава технологията, предимствата и недостатъците на  филтрите за вода  и подробности за използването им. 

Защо използваме филтри за вода

С нарастващата популярност на екзотичните дестинации  филтрите за вода са често са търсен инструмент за улесняване на почивката. В случай на пътуване до развиващите се страни вероятно всеки обмисля покупката му, но такъв практичен пречиствател на вода може да се използва и в по-малко отдалечени райони, а доста често може да е полезен за уикенд или поход в Скандинавия. 

Според данни  на Световната здравна организация до 80% от всички заболявания, свързани с пътуването, се дължат на замърсена вода. Съобщава се, че всеки втори турист  е засегнат от някаква болест. Какво всъщност може да ни навреди? 

Най-често срещаните рискове за здравето са инфекциите, причинени от патогенни организми - бактерии, вируси и протозои. Основният източник на замърсяване обикновено са човешките или животинските екскременти. 

 

вид

микроби 

големина

бактерии

E. coli, Salmonella (S. typhimurium), Cholera (Vibrio cholerae)

0,2 - 5  µ

вируси

Hepatitis A, Norwealk virus, Rotavirus, Poliovirus

0,02 - 0,2 µ

протозои

 Amoeobiasis (Entamoeba histolyca), Giardia lamblia (Giardia intestinalis), Cryptosporidium (Cryptosporidum parvum)

 1 - 15 µ

Източник: Osmonics, Inc.

Според СЗО (Световната здравна организация) патогенният ефект на другите видове е слаб или те попадат в човешкия организъм предимно чрез храната. 


Щракнете върху снимката, за да видите предложенията ни за водни филтри 

Характеристики на патогенни организми и замърсителите 

 • Бактерии: при достатъчно количество хранителни вещества се размножават много бързо. Ако попаднат във водата, например с екскрементите, те могат да се разделят за по-малко от 10 минути. Затова е необходимо да се отстранят всички микроби от водата.
 • Вируси: това са малки паразити, но те могат да се размножават и развиват само в живи клетки, тъй като нямат собствен метаболизъм. Те често са свързани с неразтворени частици и могат да бъдат отстранени с помощта на филтри с пори, по-малки от 0,2 микрона. 

В Европа не трябва да се притесняваме за водните вируси, тъй като те не могат да оцелеят тук. В страните от третия свят епидемиите избухват в резултат на лоши санитарни условия. Единствените вируси, които могат да оцелеят във водата, са хепатитът (много рядко) и полиомиелитът (изключително рядко). За информация относно ситуацията в отделните страни се обърнете към CDC (Centers for Disease Control and Prevention) или консулството на съответната страна. 
 

 • Протозои: това са едноклетъчни животни, които се развиват в собствена киста, докато намерят гостоприемник. Разрушаването на резистентна киста с химикали отнема до 4 часа, но поради размера им те могат лесно да бъдат филтрирани.

 

 • Тежки метали: често се отлагат в човешкия организъм, необходими са скъпи методи за отстраняването им от водата

 

 • Химикали - хербициди, пестициди, торове: могат да бъдат уловени от активен въглен. Те се намират и на места, където не бихме ги очаквали - следи от ДДТ могат да бъдат открити дори във високи планини. Съществуват проучвания за възможното пренасяне в изпарената вода и впоследствие във валежите.
 • Тиня, суспендирани частици: това са плаващи във водата съединения, които често служат като храна за микроорганизмите. Обикновено те не представляват риск, но влошават качеството на водата. Особено при химикалите замърсяването изчерпва или най-малкото отслабва дезинфекциращия ефект, така че е необходимо водата да се филтрира като първа стъпка. За механичните филтри запушването е проблем.

 
Технология за пречистване на вода Sawyer:

Филтрите Sawyer се класифицират като механични. Механичните филтри работят на принципа на подаване на вода под налягане през система от тръби, в които мръсотията и организмите просто се улавят - точно като в сито. Към механичните филтри на открито се предявяват следните изисквания: възможно най-малки пори - за улавяне на малки бактерии и вируси, здравина и издръжливост - за да не се напука филтърната система при натиск, компактни размери, лесен метод за изпомпване на водата. Как Sawyer се справя с тези изисквания?

Самата технология за обработка и пречистване на водата се основава на метода, използван при бъбречната диализа. Днес обаче водните филтри Sawyer са толкова усъвършенствани, че не могат да се използват само за диализа, тъй като биха лишили кръвта от полезни частици. Какво прави тези филтри толкова популярни  и широко използвани?


Източник: sawyer.com

Филтърната система се състои от U-образни микротръбички, които позволяват на водата да навлезе в сърцевината им през малки пори. Нежеланите частици се улавят в ръба на тръбите, а през тях преминава дезинфекцирана вода. Големият брой тръби и голямата специфична повърхност на филтъра (т.е. повърхност на тегло) позволяват да се постигне много висока скорост на филтриране. 

Размерът на порите е може би най-важната характеристика на водните филтри. Sawyer е разработила и впоследствие внедрила две технологии. 

 • PointONE™: размерът на порите е 0,1 микрона (0,1 x10-6 m), което означава, че филтърът отстранява вредни бактерии като E. coli, Vibrio cholerae и Salmonella typhi (причиняващи холера и коремен тиф) с ефективност log 7 (99,99999%) и всички протозои като Giardia и Cryptosporidium с ефективност log 6 (99,9999%). По този начин се постига най-високото ниво на филтрация, което е налично днес.
  • Филтрираната през устройството вода отговаря на стандарта за питейна вода, валиден за ЕС: (SOP 06.0.52, CSN EN ISO 9308-1 и SOP 06.0.3, CSN EN ISO 6222).
  • Филтриращата инсталация отговаря на изискванията на ЕС съгласно 2008/60/ЕО, 95/45/ЕО и 2008/84/ЕО.

 

 • Point  ZEROTWO™: размерът на порите е 0,02 микрона. Филтрите с тази технология са единственото преносимо устройство за почистване, което отстранява вирусите и физически. Филтрацията достига >5,5 log (99,9997%), което надхвърля препоръките на EPA и NSF.

И в двата случая това са абсолютни микрони - всички водни филтри  с тази технология са сертифицирани - никой размер на порите не е по-голям от посочените 0,1 (или 0,02) микрона. 

Щракнете върху снимката, за да видите предложенията ни за водни филтри 
 
 


За какво да внимавате при употреба:

Както при всички механични филтри, водата във филтъра не трябва да замръзва. Това е така, защото при замръзване водата увеличава обема си, което обикновено води до повреда на микротръбите. Поради малкия размер на порите и тръбичките не могат да се открият евентуални повреди. Поради това се препоръчва филтърът да се носи близо до тялото при ниски температури, докато не изсъхне напълно.  

Той не е предназначен за филтриране на химикали или тежки метали - трябва да се избягват големи потоци, в които има вероятност да се появят такива вещества. 

 

Допълнителна информация:

Вкусът на водата

Филтърът премахва привкуса, причинен от наличието на бактерии, мръсотия и зелена маса. Той не отстранява желязо, сяра или други химикали. Ароматът може да бъде допълнително подсилен с добавки. Филтърът трябва да се почисти веднага след употреба.

Филтрите Sawyer не съдържат въглерод. Ако съдържаха  въглерод, щеше да е  трудно да се определи правилното количество и подходящото време за филтриране за конкретен източник - по-безопасно за потребителя е да намери друг източник, като в идеалния случай избягва големи потоци. 

Филтриран воден поток

Дебитът на водата варира от 1,2-1,5 л/мин за филтъра Mini и до 2 л/мин за филтъра Squeeze. Това са превъзходни стойности на дебита в сравнение с други марки . По-ниските стойности на потока показват запушване на филтъра. С помощта на спринцовка (доставена с филтъра) той може да се почисти много лесно чрез обратно промиване. Скоростта на потока се влияе и от надморската височина - при по-голяма надморска височина скоростта на потока се забавя. 

Студ

Ако не може да се каже със сигурност, че филтърът е бил сух по време на излагането му на студ , Sawyer препоръчва замяната му. Препоръчително е филтърът да се носи близо до тялото. Премръзването на мокър филтър не се покрива от гаранцията.  

Изплакване

Sawyer препоръчва филтрите да се почистват след всяко пътуване или няколко пъти при по-дълги пътувания. Влакната са много здрави, така че не е необходимо да се притеснявате, че ще натиснете директно спринцовката. 

Избор на правилния размер обувки

Допълнителна информация за продукта

В тази статия 4camping ще ви посъветва как да изберете правилния размер на обувките.

Сертифициране в съответствие с EN 13537

Допълнителна информация за продукта

Спални чували Mountain Equipment Fireflash

Допълнителна информация за продукта

В тази статия ще намерите всички подробности за изключителния спален чувал Fireflash, който можете да закупите от нас.

Избираме за вас

Маркуч с адаптер Lifesaver Liberty

47,00 лв. (0.02 %) 46,99 лв.

Сравни

Филтър с активен въглен Lifesaver Liberty 3ks

47,00 лв. (0.02 %) 46,99 лв.

Сравни

Филтърна касета Lifesaver Liberty 2000L

119,00 лв. (0.01 %) 118,99 лв.

Сравни

Пластмасова туба Lifesaver 20K Tan

679,00 лв. (0 %) 678,99 лв.

Сравни

580,00 лв. (5.41 %) 548,61 лв.

Сравни

904,00 лв. (9.96 %) 813,99 лв.

Сравни

Резервна част Lifesaver Филтър за Wayfarer

128,23 лв. (0.19 %) 127,99 лв.

Сравни