Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

ANSI/NEMA FL 1-2009

От 2010 г. не само Fenix  определя параметрите в съответствие с американския стандарт ANSI/NEMA FL 1-2009 за всички нови модели. Това изяснява информацията за клиентите и улеснява ориентацията в гамата от различни производители, които също предоставят параметри на фенерите в съответствие с този стандарт.

Fenix е един от първите неамерикански производители на LED фенери, които доброволно спазват този стандарт. Сред другите производители, които използват този стандарт, са Streamlight, Maglite, Surefire, Energizer, Duracell, Black Diamond, Princeton и други.

В съответствие със стандарта ANSI/NEMA FL 1 се измерват следните параметри:

 • светлинен поток (лумени)
 • интензитет на светлинния конус (кандела) и обхват
 • животност на батерията
 • устойчивост на удар
 • водоустойчивост

Разлики в посочения светлинен поток:

За старите модели фенерчета, произведени преди 2010 г. (напр. Fenix L2D), светлинният поток е изчислен съгласно спецификациите, предоставени от производителя на LED. При всяко фенерче обаче има известни загуби в оптичната система, а върху ефективността на LED влияе и нагряването му. Затова например изчисленият светлинен поток на Fenix L2D е 180 лумена, но измереният светлинен поток според стандарта ANSI FL 1 е само около 130 лумена. Поради това предварително отчетените изчислени стойности могат да се различават от измерените съгласно ANSI FL 1 с до около 30 %. Това трябва да се има предвид и при сравняване на параметрите с лампи на производители, които не използват стандарта ANSI FL 1 и поради това могат да се посочват стойности, по-високи с повече от 30 % от стойностите, измерени в реална експлоатация съгласно стандарта ANSI FL 1.

Светлинен поток

 • Светлинният поток (лумени) показва общото количество светлина, произведено от фенерчето. Измерва се в професионално калибриран сферичен интегратор. Стойността се отчита между 30 и 120 секунди след включването на фенерчето.

Светлинност

 • На разстояния от 2, 10 и 30 метра се използва калибриран луксметър, за да се измери осветеността в най-интензивната част на светлинния конус (обикновено в центъра). От тази стойност се изчислява интензитетът на светлинния конус, който се дава в кандели (cd, кандела).

Обхват

 • Обхватът се определя като разстоянието, на което осветеността на лампата намалява до 0,25 lux. Това е приблизително осветеността на пълната луна при ясно небе. Стойността се отчита между 30 и 120 секунди след включването на фенера.

Животност на батерията

 • Издръжливостта на батерията се определя като времето, необходимо за намаляване на светлинния поток до 10% от първоначалната стойност, измерена 30 секунди след включването.

Устойчивост на удар

 • Устойчивостта на удар показва минималната височина на падане върху твърда повърхност (напр. бетон), която няма да повреди фенерчето. Корпусът на фенерчето не трябва да има пукнатини и да е напълно функционален. Минималната височина на падане при изпитването е 1 метър.

Стандартът ANSI FL 1 разпознава следните видове водоустойчивост:

 • Устойчивост на струи (IPX4) и силни струи (IPX6)
 • Устойчивост на краткотрайно потапяне във вода (IPX7)
 • Устойчивост на продължително потапяне във вода (IPX8)

 

Надяваме се да сте по-мъдри, след като прочетете тази кратка обзорна статия :o).

Избор на правилния размер обувки

Допълнителна информация за продукта

В тази статия 4camping ще ви посъветва как да изберете правилния размер на обувките.

Сертифициране в съответствие с EN 13537

Допълнителна информация за продукта

Спални чували Mountain Equipment Fireflash

Допълнителна информация за продукта

В тази статия ще намерите всички подробности за изключителния спален чувал Fireflash, който можете да закупите от нас.